Seiko představilo novou kolekci 5 Sports (zdroj: hodinkee.com)

Seiko představilo novou kolekci 5 Sports (zdroj: hodinkee.com)

Seiko

Seiko uvádí rozsáhlou řadu 5 Sports, inspirovanou legendárními SKX007

Hurá, nová generace legendární řady SKX007 je tady! Přesně to napadne asi každého milovníka hodinek Seiko při pohledu na jejich nejnovější stájové přírůstky. Ale chyba lávky, to se jen v Japonsku rozhodli oživit linii 5 a využití designu odcházející legendy pokládají za zaručený recept k úspěchu. Bude to ale stačit?

Robustní hodinky univerzální velikosti s perfektní čitelností času, nadprůměrnou voděodolností a osvědčeným strojkem. Ať už na náramku stylu jubilee, gumě nebo třeba s nato řemenem. Model SKX007 bez debat patří k nejoblíbenějším potápěčským hodinkám vůbec. A totéž samozřejmě platí i pro jeho sourozence 009 s lunetou v pepsi provedení (modrá a červená).

Seiko SKX007K2 a SKX009K2. Kultovní hodinky, jejíž výroba již skončila

Jenže nic netrvá věčně a ani produkce této řady nemohla navzdory výsostné popularitě pokračovat do nekonečna. Výroba jedinečné sourozenecké dvojice byla ukončena a přesto, že je lze ještě na aukčních serverech sehnat, jejich zásoby se u prodejců tenčí svižným tempem a brzy zřejmě nebudou k dostání vůbec. Modely z nové neobyčejně rozmanité kolekce 5 Sports mohou být logickou náhradou, ovšem v některých parametrech budou muset zájemci vůči SKX ze svých nároků slevit.

Kde se vzaly 5 Sports?

Vůbec první Seiko 5 byly uvedeny v roce 1963, dostaly snadno zapamatovatelné jméno Sportsmatic.

Číslovka použitá v názvu symbolizovala následující vlastnosti:

  • Mechanický strojek s automatickým nátahem
  • Komplikace data a dne v týdnu na pozici 3.hodiny
  • Dostatečná voděodolnost
  • Ocelové pouzdro a náramek vysoké odolnosti
  • Korunka na pozici 4. hodiny
Seiko Sportsmatic 5 z roku 1963 (zdroj: museum.seiko.co.jp)

O pět let později Seiko k číslici 5 přidává dodatek Sports a na svět přichází první model řady 5 Sports. Jeho označení bylo 6106-8120 oproti Sportsmatic 5 hodinky dostaly výrazně sportovnější design. Pouzdro bylo celkově masivnější, přibyla otočná luneta. Tyto změny byly reakcí na vzrůstající oblibu vodních sportů (vodní lyže, potápění a šnorchlování). A jelikož lidé nechtěli při svých sportovních aktivitách své hodinky odkládat, jedním z vylepšení vůči Seiko 5 byla zvýšená voděodolnost, zesílené sklíčko a luminiscenční ručky a hodinové indexy. Tyto vlastnosti původním Sportsmatic 5 chyběly.

Nepřehlédněte  Seiko namíchalo koktejl jménem Fuyugeshiki
První Seiko 5 Sports přišly roku 1968 (zdroj: seikowatches.com)

Hodinky 5 Sports ale neměly jen potápěčský design, vycházely také vojenské modely nebo chronografy. A velká modelová rozmanitost napříč touto kolekcí trvá dodnes.

2019: nová řada, nové logo

Nová řada 5 Sports je natolik velkou událostí, že Seiko k příležitosti uvedení spustilo i vlastní webové stránky.

SRPD, jak se nová kolekce jmenuje, také podtrhuje zacílení zejména na mladší publikum, o čemž svědčí odvážná barevná provedení a hravé detaily.

Původní logo 5 Sports a nové

Seiko v tiskové zprávě zmiňuje, že design vychází z jednoho z nejoblíbenějších sportovních modelů a přestože jej nekonkretizuje, je zřejmé, že se mezi řádky mluví právě o SKX007/009.

Výraznou změnou prošlo logo 5 Sports, kdy číslice pět v erbu (štítu) nahradila pootočená pětka (nebo písmeno S), jejíž vnější linie opisují právě kontury zmíněného erbu, byť tentokráte s ostře řezanými hranami. Slůvko „Sports“ pak z loga zcela odpadlo.

Stejně jako každá velká změna u tolik populárního produktu vyvolává i tato smíšené reakce. Jedněm se nezamlouvá, druhým naopak velmi. Sami nové logo hodnotíme kladně, je příjemným oživením a je jen otázkou času, než jej hodinkoví nadšenci, kterým se na první pohled nezamlouvá, přijmou. Koneckonců jim ani nic jiného nezbude. 

SRPD vs. SKX: neskutečná rozmanitost za cenu několika ústupků

V prvních odstavcích dnešního článku bylo zmíněno, že nová řada může být zajímavou alternativou či náhradou k legendárním SKX. A je to tak, ovšem ne všechny ceněné vlastnosti těchto klasických diverů řada SRPD přebírá.

Prvním ústupkem je nižší voděodolnost a to 100 m oproti 200 m. Přestože se linie pouzdra inspirací potápěčského modelu vůbec netají, jeho konstrukce není natolik robustní, a proto je i odolnost vůči tlaku vodního sloupce menší.

Druhý zásadní ústupek s prvním souvisí. Korunka už není šroubovací, a do polohy korekce data/dne v týdnu a času se rovnou vytahuje. Ovšem vzhledem k tomu, že ji velmi dobře chrání okolní masa ocele, a její samovolné povytažení je tedy scénářem dosti nepravděpodobným, zase takový problém v tom nespatřujeme.

Nepřehlédněte  Seiko Prospex LX se cenami dostává do revíru Grand Seiko

Další oceňovanou vlastností modelů SKX je ocelový náramek stylu jubilee, který poprvé použila značka Rolex v roce 1945 kdy slavila 40leté výročí neboli jubileum (odtud tedy název jubilee).  Vyznačuje se parádní ohebností a na ruce potěší opravdovým komfortem.

Jenže přestože řada SPRD čítá celých sedmadvacet rozlišných variant, náramek jubilee byste mezi nimi hledali marně.

Vystřídal jej ocelový tah typu oyster, který rovněž pochází z dílen značky Rolex. Patentován byl v roce 1947 a o rok později se objevil na prvních hodinkách. Za více než 60 let samozřejmě prošel mnoha změnami (články z ohýbaného plechu nahradily masivní, totéž platí o překlápěcí přezce).

Nové 5 Sports SRPD55K1 a “vzorové“ SKX007K2

Dostatečnou náplastí za absentující tah jubilee může pro mnohé být slušivý pletený náramek (mesh, milano).

Ale SRPD přináší i několik prvků, které bychom naopak rádi viděli u SKX. Předně zpracování číselníku. Hodinové indexy sice mají stejné tvary, ale tentokráte jsou aplikované a nikoli jen tištěné. Věřte, že tento detail udělá mnohé a hodinky působí podstatně hodnotněji.

Zamlouvá se nám i nápis „Automatic“ psacím fontem, stejný Seiko dříve použilo u modelů SBDC001/003/005 (Sumo).

Vítáme i nahrazení kalibru 7S26 jeho modernější a notoricky známou iterací 4R36. Hlavní rozdíly každý seikař zná, ale pro nové čtenáře je krátce zrekapitulujeme. Vylepšením je možnost ručního nátahu (s hodinkami tak není nutno pro rozběhnutí třást, ale jen pohodlně otáčet korunkou) a pak také hacking, tedy zastavení sekundové ručky při korekci času.

Komplikace dne a data v týdne zůstává, stejně jako frekvence 21 600 kyvů/h nebo rezerva chodu 41 hodin.

Přestože strojek 7S26 uvedené vlastnosti neměl, bezpochyby jde o robustní kalibr, jehož kvality prověřily léta užívání. Spolu s odchodem řady SKX však skončí i produkce tohoto kalibru. Ostatně, modely 5 Sports bývají osazeny strojkem 4R36 už docela dlouho.

Nepřehlédněte  Seiko X BAPE SZEL003. Koupající se opice má mechanické hodinky

Kolekce SRPD aneb 27 modelů v pěti kategoriích

Rozmanitost řady SRPD už byla v článku zmíněna slovem i číslem a nutno dodat, že uvést jediný model v tolika nejrůznějších modifikacích je úkaz poměrně vzácný. Ze sedmadvaceti provedení si musí vybrat i ten nejvybíravější.

Celé takto početné hejno je pro větší přehlednost členěno do pěti kategorií a sice Sports, Suits, Specialist, Street a Sense. Modely každé z nich vyjadřují jinou filozofii a míří tak na trochu jiné cílovou skupinu.

Nejširší je právě kategorie Sports, čítá 11 modelů, z nichž u většiny převládá ocelové pouzdro a náramek oyster designu. Další mají NATO řemeny a nechybí ani celočerný PVD model.

Seiko 5 Sports SRPD51K1 (kategorie Sports)

Suits obsahuje celkem osm provedení, mezi kterými naleznete i modely na zmíněném náramku mesh. Další pak zdobí silikonový řemínek.

Naproti tomu kategorie Specialist je poměrně štíhlá, tvoří ji totiž jen trojice modelů. Společným jmenovatelem je přitom černý číselník a silikonový řemínek, opatřený páskem kůže.

Seiko 5 Sports SRPD76K1 (kategorie Specialist)

Street je na tom sice početně stejně, ovšem zpracováním si jde svou cestou. Celá trojice má pouzdro s PVD úpravou a barevné provedení luminiscenčního materiálu odpovídá barvě minutové stupnice na otočné lunetě. Může být černá (SRPD79K1), modrá (SRPD82K1) a SRPD83K1 má pak tyto elementy vyvedeny v červené barvě. Hodinky doplňuje nylonový řemínek.

Na stejný vsází také tandem modelů kategorie Sense. Ta je zajímavá pojetím číselníku s netradiční plastickou texturou. Přehled všech modelů najdete níže ve fotogalerii.


Specifikace nové řady Seiko 5 Sports SRPD

Materiál pouzdra: nerezová ocel, ocel s PVD, ocel s PVD zlacením

Rozměry pouzdra: průměr 42,5 mm; tloušťka 13,4 mm

Voděodolnost: 100 m/10 bar

Sklo: hardlex

Víčko: prosklené na závit

Luneta: otočná s hliníkovou vložkou

Strojek: 4R36, 21 600 kyvů/h, 24 rubínů, rezerva chodu 41 hodin

Náramek/řemen: tah oyster nebo mesh, nato řemen (u některých modelů doplněný kůží)

Cena: 280 – 340 € (cca 7 300 až 8 900 korun)

Dostupnost: září 2019

Zdroj: Seiko Watches, Fretallo magazine

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*