Seiko Presage
The Urushi Byakudan-nuri Limited Edition SPB085J1

Seiko Presage The Urushi Byakudan-nuri Limited Edition SPB085J1

Seiko

Limitované Seiko Presage s číselníkem v barvách večerní oblohy

Seiko ukázalo nový přírůstek řady Presage a rovnou limitovanou edici. Jmenuje se Urushi Byakudan-Nuri a stejně jako dřívější modely Shippo Enamel se pyšní ručně malovaným glazurovaným číselníkem, který tentokráte připomíná barvu oblohy těsně před setměním.

Nejnovější kreace Seiko Presage navazuje na dvojici SPB073 a SPB075 a zatímco ústředním motivem této dvojice byla noční obloha, kterou provedení glazurovaného číselníku připomínalo, u novinky hrají prim barevné tóny jasné oblohy těsně před setměním.

Tentokráte byly při ruční výrobě číselníku použity hned tři metody. První je urushi, kdy se na kovovou základnu číselníku ručně nanáší vrstva laku, která je po uschnutí ručně leštěna. Výsledkem procesu, kdy se nanáší vrstva laku a následné leštění získává plocha hloubkový efekt.

Červené plochy subciferníků jsou pak výsledkem metody byakudan-nuri, kdy je na černý lakovaný povrch nanesen kovový prášek a ten je následně přetřen červeně zbarveným poloprůhledným lakem. Proces nanášení, vysoušení a leštění se opět opakuje tolikrát, než přísné oko mistrného řemeslníka výsledek shledá dokonalým.

Spodní subciferník je alternativou datumového věnce, na pravém pak hodinky ukazují den v týdnu a oba připomínají barvu červánků při západu Slunce.

Nepřehlédněte  Seiko uvádí rozsáhlou řadu 5 Sports, inspirovanou legendárními SKX007

Třetím elementem, který zdobí číselník je zelený srpek indikátoru rezervy chodu, kterého bylo docíleno technikou Maki-e. Opět se opakuje proces nanášení kovového prášku, ale přeskočí se proces leštění a element tvaru couvajícího Měsíce má zrnitou strukturu a decentně tak kontrastuje s lesklou tmavou plochou oblohy.

Zdobení uvedenými metodami probíhá na japonském ostrově Honšú pod vedením mistra Isshu Tamuraa, který své mistrné kvality prokázal už u mnoha uměleckých děl.

Pokud jste viděli třeba předchozí zmíněné modely s glazurovaným číselníkem, pak mi určitě dáte zapravdu, že naživo skutečně je nač se dívat. Ploška odráží různé barevné odstínu v závislosti na dopadajícím světle. Číselník se tak stává místem, kde postupně objevujete další a další detaily.

Nové barvy ve známém pouzdře

Ačkoli se provedení číselníku, které chrání vypuklé safírové sklo, od předchozí řady liší, na vlas stejné zůstalo pouzdro. Je z nerezové oceli průměru 40,5 mm a tloušťky 12,5 milimetrů. Přestože se jedná o společenské hodinky, mají 100m vodotěsnost.

Použit je strojek 6R21, což je derivát kalibru 6R15. Obsahuje 29 ložiskových uložení a 4hz oscilátor zůstane po plném natažení naživu 45 hodin.

Seiko Presage
The Urushi Byakudan-nuri Limited Edition SPB085J1

Mechanismus odhaluje průhled dýnka, na kterém zaujme měsíčkovité rozšíření rotoru automatického nátahu.

Nepřehlédněte  Seiko X BAPE SZEL003. Koupající se opice má mechanické hodinky

Vůči rovněž limitovanému modelu SPB073 má novinka navíc indikaci dne v týdnu. Kožený řemínek z aligátora barevně ladí s podkladovou barvou číselníku a je zakončen překlápěcí přezkou.

Seiko Presage Urushi Byakudan-Nuri LE budou vyrobeny ve skromném nákladu 2 000 kusů, přičemž každý z nich vyjde na 2 500 € (asi 65 tisíc korun). Oproti příbuznému modelu SPB073J1 (série 2 500 kusů) s cenovkou necelých 44 tisíc korun nám tedy cena razantně poskočila.

Zdroj: Seiko

Štítky: / /

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*