Nová modelová řada Seiko Prospex LX

Nová modelová řada Seiko Prospex LX

Seiko

Seiko Prospex LX se cenami dostává do revíru Grand Seiko

Seiko v Basileji ukázalo zcela novou řadu potápěčských hodinek Prospex LX. Šestici rozličných modelů spojují masivní titanová pouzdra, prvotřídní dílenské zpracování, strojky typu Spring Drive a také poměrně vysoké ceny od 5 tisíc eur. Do prodeje se novinky dostanou v létě.

Kolekce LX se staví na samotný vrchol rozsáhlé linie Prospex, některé prvky si totiž půjčuje od subznačky Grand Seiko. Název LX vychází z latinského slova “lux” (světlo) a připomíná odrazy paprsků světla od leštěných ploch každého kousku hodinek. Stejně jako u jiných vysokých modelů jsou pouzdra leštěná japonskou metodou Zaratsu.

Design řady LX byl vyvinut spolu s proslulým designérem Kenem Okuyamou, který stvořil vzhled mnoha luxusních automobilů. Ferrari 456M GT, California, kultovní Enzo nebo Maserati Quattroporte. To je jen krátký výčet vozů, jejichž design vzešel právě z pera pana Okuyamy.

Designér chtěl podle svých slov u linie LX zachytit jedinečné dědictví a integritu, kterou si Seiko v průběhu uplynulých desetiletí vybudovalo na poli sportovních hodinek a vytvořit design, ze kterého sálá harmonie, jednoduchost, ale také moc a upřímnost. Zda se designérovi záměr podařil, můžete posoudit z přiložených produktových snímků.

SNR029 a SRN031

Tento model připomíná oblíbené ryze mechanické divery SBDX001/017J1 z minulých let. Titanové pouzdro má průměr 44,8 mm a tloušťku 15,7 mm. Ze stejného materiálu je i masivní náramek, což navzdory celkové mohutnosti hodinek znamená stále snesitelnou hmotnost okolo 150 gramů. V oceli by ten kus hravě atakoval čtvrtkilogramovou hranici.

Nepřehlédněte  Seiko X BAPE SZEL003. Koupající se opice má mechanické hodinky

Číselníku dominují barvivem LumiBrite opatřené masivní ručky a hodinové indexy. To je ostatně povinná výbava každých potápěčských hodinek. A že SNR029J1 do této kategorie právem náleží, krom maskulinního pouzdra připomíná i 300m stupeň voděodolnosti.

Seiko Prospex LX SNR029

Na 3.hodině je náhled na bílý datumový věnec, mezi sedmičkou a osmičkou se pak rozprostírá ukazatel rezervy chodu. Použitý kalibr 5R65 vydrží bez pohybu ukazovat přesný čas přibližně celé 3 dny.

Strojek obsahuje 30 ložiskových uložení, nechybí mu funkce zastavení sekundové ručky při korekci času a chlubí se vysokou přesností ± 1/den, přičemž za měsíc by odchylka neměla překročit ± 15 sekund. To jsou skvělé parametry, ovšem hlavní kouzlo kalibru Spring Drive bezpochyby tkví v naprosto plynulém pohybu sekundové ručky.

Plynulosti pohybu se nemohou rovnat ani High-Beat strojky frekvence 5 Hz. Je to dáno tím, že Spring Drive není čistá mechanika, nýbrž hybridní mechanismus s elektronickými členy.  Je škoda, že strojek není vidět přes dýnko. Je totiž plné titanové s tradičním vlnou Tsunami v jeho středu.

Sklo je safírové a nechybí mu vnitřní antireflexní vrstva. Luneta je otočná v jednom směru a primárně slouží k měření času stráveného pod hladinou. Lze ji ale využit jako jednoduché stopky k libovolným měřením. Její vložka s luminiscenční minutovou stupnicí není keramická, přestože tak její povrch působí.  

Nepřehlédněte  Seiko namíchalo koktejl jménem Fuyugeshiki

SNR029 je z celé kolekce spolu s tmavým provedením SRN031 tím nejdražším, výrobce si jej cení na 6 100 €. SNR031 se liší černým zbarvením tvrzené povrchové úpravy a také stejně zbarveným silikonovým řemínkem, který nahrazuje titanový tah.

SNR025 a SNR027

Tuto dvojici charakterizuje titanové pouzdro stejného průměru, jako u předchozích modelů (44,8 mm), tloušťka ale mírně klesla (na 14,7 mm). Je to dáno mimo jiné nižším stupněm voděodolnosti 200 m.

Na číselníku zaujme čtvrtá ručka, která může sloužit jako ukazatel 24h denního cyklu, případně ukazovat čas v některé jiné časové zóně. Po obvodu černého číselníku je spolu s minutovou škálou je proto 24h stupnice. Zaujme v obou směrech otočná luneta kompasu.

Seiko Prospex LX SNR025

S GMT komplikací navíc souvisí použití jiného typu strojku. Je jím Spring Drive 5R66 opět se 72h rezervou chodu. Krom automatického nátahu lze strojek natahovat samozřejmě u ručně korunkou.

SNR025 má titanový i náramek, naproti tomu typ SNR027 má k pouzdru přichycen černý řemen z teletiny. Tato dvojice je z celé řady naopak tou nejlevnější a k nákupu tak bude stačit 5 100 €.

Nepřehlédněte  Seiko Dawn Grey je první limitovaná edice určená pro Evropu

SNR033 a SNR035

Proporce pouzdra jsou na chlup stejné jako u předchozí dvojice (44,8 mm; 14,7 mm). A totožné je také srdce hodinek, tedy kalibr Spring Drive 5R66 s přidanou GMT ručkou ve tvaru šipky. Není tedy tolik výrazná.

Hodinové indexy jsou užší, za to však delší a i tady samozřejmě platí, že špičkovou čitelnost zajišťuje materiál LumiBrite. Otočná luneta je dvoubarevná, horní polovina je černá (noc), spodní je pak modrá stejně jako celá plocha číselníku.

Seiko Prospex LX SNR033

Korunka k obsluze stroje je klasicky u 4. hodiny, apertura datumky je na trojce a indikátor rezervy chodu je mezi sedmou a devátou hodinou. Sklo je opět safírové, ovšem antireflex oficiální stránky Seiko nezmiňují.

Tandem SNR033 a 35 má nejnižší voděodolnost, přesto je 100m stupeň dostatečný i pro plavání.  V případě častého hlubinného potápění bychom už ale raději sáhli po SNR029/031, které jsou ryzími divery se vším všudy.

SNR035 má titanové pouzdro opatřeno tmavou povrchovou úpravou a titanový náramek nahrazuje řemen z krokodýlí kůže. Cena obou modelů byla stanovena na 5 600 €.

Zdroj: Seiko

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*