TAG Heuer Carrera Heuer 02 Senna LE

TAG Heuer Carrera Heuer 02 Senna LE

Tag Heuer

TAG Heuer připomíná památku pilota Senny dvěma specialitami

Brazilec Ayrton Senna byla hvězda automobilového sportu a pilot Formule 1, který celkem třikrát získal titul mistra světa. Byl také výrazným ambasadorem značky TAG Heuer, která je s rychlými koly neodmyslitelně spjata. Jeho hvězdnou kariéru bohužel ukončila tragická nehoda při Velké Ceně San Marina v roce 1994. TAG Heuer už mnohokrát uctila jeho památku speciálními edicemi a teď představuje dvě nové.

Odkaz Ayrtona Senny tak v produkci TAG Heuer stále přetrvává a to je dobře. Fanoušci tohoto pilota, kterému jeho hbitost v kokpitu F1 vynesla přezdívku Magic, budou mít na výběr mezi dvěma kousky kolekce Carrera. V obou případech se jedná o skeletované chronografy s manufakturními strojky, přičemž první spoléhá na Heuer 02, druhé v černém PVD provedení pohání dosud nejvyšší in-house strojek z produkce značky a sice Heuer 02T (T jako tourbillon).

TAG Heuer Carrera Heuer 02 Senna LE

Tyto Carrery mají broušené ocelové pouzdro průměru 43 milimetrů, na kterém je usazena pevná keramická luneta s tachymetrickou stupnicí a jménem legendárního pilota. Lunetu obepíná safírové sklo s oboustranným antireflexem a to, co se nachází pod ním je skutečná pastva pro oči.

Nepřehlédněte  TAG Heuer Monza Chrono Calibre 36: reedice legendárního chronografu přichází

Částečně skeletovaný číselník totiž odhaluje části ozubených soukolí a přesto si zachovává velkou míru čitelnosti a přehlednosti. K odečtení času tak i tady bude stačit letmý pohled. Na hodinových pozicích je minutová škála, číslice jsou dostatečně velké a jejich výplň tvoří SuperLuminova. Totéž platí o dvojici hlavních středových ruček.

Sčítače chronografu jsou u devítky (12hodinový)  a trojky (30minutový), ve spodní částí pak obíhá malá vteřinka. Průhled na datumový věnec je mezi čtvrtou a pátou hodinou.

Srdcem hodinek je kalibr Heuer 02, který v průměru měří 31 milimetrů a jeho tloušťka atakuje 7 mm (přesně 6,95 mm). Celý mechanismus tvoří 168 dílů a 33 rubínů. Frekvence oscilátoru jsou 4 hz (28 800 kyvů/h) a rezerva nátahu je výborných 75 hodin.

I pokud před vámi bude dobrodružný víkend, během kterého by hodinky mohly přijít k úhoně, můžete je bez obav odložit a i v pondělí bude jejich setrvačka stále kmitat. Čas se sice od přesného mírně odchýlí, ale nepůjde o nic dramatického. Přestože nejde o chronometr, odchylka se za tři dny určitě vejde do 10 až 15 sekund.

Nepřehlédněte  TAG Heuer Mikrotimer Flying 1000 Concept dokáže měřit tisícinu sekundy

Strojek se odhaluje přes safírové prosklení dýnka, jemuž vévodí známé červené S, tedy logo Ayrtona Senny.

Náramek je sestaven ze známých S článků, které vídáme především u kolekce Link. Tento typ ocelového tahu je proslulý lehkostí s jakou obepne každé zápěstí. Speciální edice bude k mání za 6 350 dolarů (asi 140 tisíc korun).

 

TAG Heuer Carrera Heuer 02T Senna LE

Podstatně dráž vyjde zájemce o druhou speciální edici, věnovanou legendárnímu závodníkovi. Cenový skok na 21 200 USD  (asi 470 tisíc korun) má na svědomí především použitý strojek. Přestože oko laika mezi oběma mechanismy nemusí na první pohled poznat jakýkoli rozdíl, znalec si ihned všimne odhaleného tourbillonu u šestky.

Nepřehlédněte  TAG Heuer Link 2011. Větší a s ostřejšími liniemi

4hz setrvačka je tedy uchycena v otočné klícce, která každou minutu mění svou orientaci v závislosti na poloze hodinek a částečně tak eliminuje působení gravitační síly na strojek. Dosahuje tak větší přesnosti. Heuer 02T má průměr opět 31 milimetrů, obsahuje komplikaci chronografu, datum už ale chybí. Rezerva chodu je pak 65 hodin.

Kalibr je uložen v 45milimetrové pouzdře z kombinace tmavé pískované oceli a keramické lunety s tachymetrem. Výrazné logo Senna je i na hodinovém sčítači chronografu, ručky i hodinové indexy jsou rhodiované a SuperLuminova zajišťuje jejich viditelnosti i za tmy.

Průhled na víčku opět dekoruje jméno Senna a nápis Limited Edition. Zatím ale nevím, jak velký objem produkce půjde do prodeje, číslování kusů totiž na tiskových snímcích chybí.

K tmavému pouzdru skvěle padne černý kožený řemen s gumovým podšitím a titanovou překlápěcí přezkou s PVD vrstvou.

Zdroj: TAG Heuer

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*